petek, 21. oktober 2016

Projekt Mednarodni mesec šolskih knjižnic 2016
"Naučite se razvozlati svoj svet"
oktober, 2016

Pa začnimo.
Iz SSKJ:
  •  razvozlati -am dov. (a a) odstraniti vozel, vozle: razvozlati vrv / vozla ni mogel razvozlati / razvozlati klobčič // ekspr. rešiti, razrešiti: razvozlati problem, uganko; končno je razvozlal skrivnost; tudi to vprašanje se bo razvozlalo / razvozlati šifre / razvozlati protislovje odpraviti • ekspr. pijača jim je razvozlala jezike je povzročila, da so začeli dosti in sproščeno govoriti  
razvozlan -a -o: razvozlan klobčič; razvozlana uganka

  •  razvozlavati -am nedov. (a) odstranjevati vozel, vozle: razvozlavati niti / dolgo je razvozlaval vozel // ekspr. reševati, razreševati:
    razvozlavati probleme, uganke; razvozlavati skrivnosti; vprašanja so se sčasoma razvozlavala / razvozlavati šifrirano pisavo; razvozlavati težko berljiv
    rokopis / razvozlavati bistvo predstave spoznavati, dojemati




In smo začeli.

Na predvečer začetka oktobra, 30. 9. 2016, z Nočjo branja.
Ker smo obeležili 100. obletnico rojstva Roalda Dahla, sem predlagala, da beremo njegove knjige. In ker Dahl piše tudi o čarovnicah, so učenci predlagali, da bi brali še knjige o čarovnikih, čarovništvu, čaranju. Seveda so navijali za Potterja. Predlog smo sprejeli in ponočevanje v šoli se je začelo.






Noči branja so se udeležili učenci od 7. do 9. razreda.





Prvošolci so praznovali tako, da so skrbno prebirali knjigo Leopolda Suhodolčana 7 nagajivih, ki jim jo je podarilo Društvo Bralna značka. Za razstavo v knjižnici so pripravili pestro bero pterozavrov. Enega izmed njih so spoznali v omenjeni knjigi.










Petošolci so se pri slovenščini učili o pravljicah. Poustvarjali so. Pisali so pravljice, pesmice in ljudske pravljice predstavili v stripu.






Ker je oktober tudi mesec prostora, smo se spraševali: »Kje pa ti živiš?« Idejo smo dobili v knjigi Žive Deu in Bare Kolenc, ki jo je Mestna občina Ljubljana v okviru projekta Ljubljana bere podarila učencem četrtega razreda. Ponovili smo, kaj sta tloris in naris in narisali oba prikaza domače sobe







Učenci tretjega razreda so zgradili pravo malo mednarodno knjižnico, polno uporabnikov in gradiva.
 


Ker šestošolci komaj čakajo, da bodo smeli priti na noč branja, so v uteho brali odlomke iz obsežnih knjig Harry Potter. Naučili so se tudi trik o tem, kako izgine svinčnik skozi dlan. Strašljivo!





Drugošolci so ves oktober intenzivno prihajali v knjižnico in se učili veščin, kako postati samostojni uporabnik knjižnice. Knjige so jim bile tako všeč, da so narisali tudi lastne naslovnice izposojenih knjig.















Oktobra pa ni praznovala samo šolska knjižnica.
Kot že omenjeno smo se spomnili tudi na to, da je oktober tudi mesec prostora, mesec boja proti raku dojk, evropski mesec kibervarnosti, mesec požarne varnosti, da ta mesec praznuje knjižna zbirka Čebelica, obeležili smo nekatere mednarodne dneve. Letos smo se pogovarjali o mednarodnem dnevu bele palice.












Iskali smo knjige letošnjega Nobelovega nagrajenca za književnost in eno našli. Se jo lahko naučimo ali jo že znamo? Kaj pa zapeti?
 





Zaključek meseca nam je ponudil nove izzive, saj se je pričelo reševanje vprašalnikov za MEGA kviz. Letos bodo v nem uživali predvsem tisti, ki imajo radi morje. Torej vsi.
 






V šolski knjižnici se je oktobra dogajalo veliko in še več. Zdaj je čas za počitnice in dopust.



Ni komentarjev:

Objavite komentar